Bungalow Bunnik

Voor en achter verbonden

Achtergrond. De bungalow komt uit de Amerikaanse architectuur traditie van rond 1910/1920, waar met staal als nieuw bouwmiddel, grote overspanningen konden worden gerealiseerd en daardoor grotere glazen puien. De bungalow kenmerkte zich door ruimtelijkheid, licht en lucht. De relatie tussen binnen en buiten, met vaak patio’s, voortuinen en achtertuinen, was vaak ver doorgevoerd. De woning en de tuin waren gezamenlijk ontworpen, waarbij tegelpatronen doorliepen en grote puien geheel open te schuiven waren. Waterpartijen werden veel gebruikt in het tuinontwerp.

De ruimtelijkheid in het interieur uitte zich juist door grote ruimten, waarbij elk meubelstuk een object was. Dus geen losse kastjes, maar een lange kastenwand, een tafel als element, waar je ruim om heen kunt lopen. Slimme meubelstukken, die soms multifunctioneel gebruikt werden. Ook kunst maakte een belangrijk deel uit van de inrichting.

Ontwerp. De plattegrond bestaat door de nieuwe wensen uit twee slaapvleugels en één grote leefzone. De binnenkomst is ruim met een garderobekast met schuifdeuren ervoor, rechts het toilet en de toegang vanuit de garage/schuur. De twee slaapkamers kunnen gebruik maken van een badkamer met douche en wastafel.

De woonkamer is 90m² en bevat 3 zones. Door enkele grote elementen te positioneren, blijft er veel circulatieruimte bestaan. De rocketstove  staat in het midden van de ruimte, zodat de warmte mooi verspreid, maar dat er tegelijkertijd een natuurlijke scheiding tussen de verschillende functies ontstaat, zonder “harde” wanden.

De puien zijn tegen elkaar open te zetten en door de materialen van binnen naar buiten door te laten lopen, zal de leefruimte in de zomer nog groter worden. Maar zal er ook met dichtgeschoven glazen wanden een duidelijke relatie met buiten zijn.

De 10,0m lange dichte achterwand bestaat uit één grote lange kastenwand, waarin een deel van de keuken wordt verwerkt, maar ook een lang bureau voor knutselen, lego, huiswerk of computeren. Een zitkuil zorgt in de grote ruimte voor een geborgen plek, zeker bij de warme leemhaard.

De oude structuur van de gevel met glas en houten bovenlijsten blijft behouden, maar dan met compleet nieuwe materialen. Het baksteen is vervangen door Pedersen stenen en de boeidelen zijn vervangen door leemstucwerk, lijkend op beton. De het dak is verhoogd en voorzien van sedumbegroeiing.

ontwerp:

  • 2016

opgeleverd:

  • 2016

opdrachtgevers:

  • particulier