Nieuwbouw Woonhuis Hedel

Ecowoning aan de Maas

Leven buiten het netwerk en in de natuur. Een huis dat deel uitmaakt van zijn omgeving, dat erin opgaat. Dat is de droom! Deze droom wordt op deze prachtige locatie langs de Maas gerealiseerd. Hier ontmoet het karakteristieke Nederlandse landschap het beroep van de opdrachtgever.

Het kavel grenst aan de sterke landschappelijke lijn van de winterdijk van de Maas. Daarnaast bevindt de locatie zich naast een oude dijkopgang (1810, Carte General). Buiten de dorpen domineerde de dijk het beeld en een weg naar het achterland werd vaak gemarkeerd door gebouwen. 

Deze historisch landschappelijke kenmerken geven de aanleiding voor de positie van het huis op het kavel. Het huis staat los van de lijn van de dijk, maar het heeft wel interactie met de dijk. Het woonhuis kan worden gezien als een aankondiging van een dijk-entree en heeft daarmee een markerende functie, die zich in de architectuur mag uiten.

Het huis reageert op het landschap met een robuuste onderbouw opgebouwd uit dijkstenen. De woning anticipeert op toekomstige dijkversterking. De bovenbouw verwijst naar de droogschuren in het rivierlandschap, die als langwerpige elementen in het landschap liggen. Droge schuren stonden onder meer bij steenfabrieken en werden gebruikt om stenen te drogen. De open constructie zorgde voor vrij spel van lucht en wind en versnelde het droogproces.

De vormentaal van het gebouw is zodoende ingegeven door de omgeving èn de wens om deel uit te maken van de omgeving, om de voortgang van een dag en de verandering van een seizoen te ondervinden. De woonverdieping heeft uitzicht over de Maas en kan met het openzetten van de luiken de zomerzon blokken of juist de winterzon binnenhalen. De begane grond bevat de slaapvertrekken en werkruimtes, geborgen achter de dikke maasstenen buitengevel. Door de diepe neggen en de luiken, is ook hier rekening gehouden met de warmtewens in de verschillende seizoenen. Daarnaast kan de onderbouw zich sluiten als een schelp om ofwel in de winter de dag-warmte vast te houden in de nacht of om in de zomer de koelte te bewaren.  

Het bouwproces is een zoektocht geweest naar een zo circulair en duurzaam mogelijk woonhuis binnen de limieten van budget en tijd. Een particulier project als deze is eenmalig en kleinschalig en ook het werkveld kenmerkt zich door kleinere partijen en beperkte oppervlakten. Soms heeft dat voordelen in de circulaire gedachten, bijvoorbeeld bij het gebruik van tweedehands materialen,, soms ook nadelen, op maat gemaakte onderdelen kennen een lage reproductie, waardoor ze over het algemeen erg kostbaar worden. 

In de praktijk betekende dit dat elk bouwonderdeel een door een “beslisboom” werd gehaald, waarbij eerst werd bekeken of er lokaal tweedehands materialen beschikbaar waren, vervolgens of er nieuwe of herwonnen producten in de omgeving beschikbaar zouden zijn. Mocht dat niet het geval zijn dan werd er gezocht naar zo ecologisch mogelijke productkeuze van bedrijven in een iets grotere straal en naar producten die zo min mogelijk materiaal zouden verbruiken. Voorbeelden hiervan zijn respectievelijk isolatiemateriaal van isovlas en binnenwanden van leemblokken afgewerkt met op kleur gemaakt leemstuc. Als laatste zijn er ook enkele producten die niet door meer circulaire of duurzame producten konden worden ingewisseld binnen dit project. 

Type: Residentieel

Architect: KESP Architectuur, Rotterdam

Ruimtelijke Onderbouwing: Bureau Verkuylen, Den Bosch

Aannemer: De Heer Bouw, Amsterdam

Oppervlakte: 200m² 

Constructeur: Deja, Rijswijk

Locatie: Hedel (NL)

Jaar: 2016-2019

Status: Gerealiseerd