Renovatie Klooster Dordrecht

Een huis voor de zusters van Maria Stella Matutina

Een nieuwe kapel, extra gastenkamers en een nieuwe entree zorgen ervoor dat de zusters van Maria Stella Matutina zich thuis voelen op de Nolensweg in Dordrecht. De nieuwe positie van de kapel maakt dat de kapel veel toegankelijker is geworden voor wijkbewoners en met de realisatie van de nieuwe gastenverblijven kunnen de zusters gasten uit de hele wereld een warm welkom geven in hun klooster.

Het complex, ontworpen in de jaren ‘50 door Harry Nefkens, is gelegen in de na-oorlogse wijk Crabbehof. Een wijk gekenmerkt door een ontworpen structuur van groen, gestempelde woningen en prominente gebouwen op een zichtas. Aan het eind van de lange as van de Thorbeckeweg is het voorplein met de kapconstructie en klokkentoren van de Verrezen Christuskerk te zien. De zusters van Maria Stella Matutina delen de binnentuin en het voorterrein met de kerk. 

De ontwerpopgave bestond enerzijds uit het verenigen van de wens van de zusters met het culturele erfgoed van de wederopbouwarchitectuur en anderzijds uit het vormgeven van de wens voor zowel open- als beslotenheid. Voor het ontwerp van de kapel is de lichttoetreding in combinatie met eenvoud van vorm en materiaal belangrijk. 

Door de kapel meer aan de straat te positioneren en een tweede entree te introduceren, hebben de zusters een laagdrempelige entree naar de wijk gemaakt, waar buurtbewoners gebruik van kunnen maken. Zij kunnen zo op een eenvoudige wijze deel te nemen aan het gebed. 

Het exterieur van de kapel had zich te voegen naar de architectuur en een uitnodigend gebaar te maken, terwijl het interieur de beslotenheid van het gebed diende te koesteren. Door de grote raampartijen te vervangen door een ritme van smalle hoge ramen werden beide ontwerp-uitdagingen gerealiseerd. Door het gebruik van betonpanelen, is er conceptueel en materiaaltechnisch aangesloten het gehele complex van Nefkens. 

 

Type: Gebedsruimte, Logies, 

Architect: KESP Architectuur, Rotterdam

Aannemer: Pullenbouw

Interieurbouwer: METSA-meubelontwerp-makerij

Oppervlakte: 500m² 

Constructeur: Constructie Adviesbureau Booms

Locatie: Dordrecht (NL)

Jaar: 2018-2020

Status: Gerealiseerd