Hoofdkantoor Staay Food Group Papendrecht

een verse fruitige werkplek

Het laatste ontwerp dat ik in dienst van Habeon Architecten heb ontworpen is het nieuwe hoofdkantoor voor Staay Food Group in Papendrecht. Het stuk grond naast het reeds bestaande Staay Export was aangekocht voor de nieuwbouw. Dit gaf aanleiding om een broertje of zusje van het bestaande pand te ontwerpen, met daarin de nieuwe wensen verwerkt. De ritmiek en het volume zijn gelijk gehouden, maar de materialen, interne structuur en het afwerkingsniveau zijn verbijzonderd.
De gebouwen liggen tegenovergesteld aan elkaar, zodat er als het ware een binnenterrein ontstaat met docks en ruimte voor de vrachtwagens om te laden en lossen. Aan de voorzijde zorgen de kantoorstroken voor een stedelijke wand.

Staay Food Group is een mooi bedrijf dat onder het motto “de wereld is onze tuin” wereldwijd kwalitatief hoogwaardige en betrouwbare groenten uit eigen bron levert. Blijvend bezig met innovatie en verbetering van productie methoden vragen zij dus ook het uiterste van hun huisvesting.

Het gebouw bestaat uit een magazijn van 8000 m² met daarin 12 verschillende koelcellen met elk aanpasbare temperaturen en een eveneens geklimatiseerd expeditiegedeelte met 16 loadingdocks. Daarnaast beslaat het kantoor een groot onderdeel van de nieuwbouw. Bij binnenkomst valt de trap op, deze draait via een hoekbordes in 2 steken naar de receptiebalie en vervolgens weer met een hoekbordes en 2 steken naar o.a. de boardroom op de 2e verdieping, onderwijl passeer je een lichtsculptuur die deze vide aanlicht. Het kantoor is ruimtelijk en licht van opzet, door een grote kantoortuin met vide, doorzichten naar de patio en grote glaspuien richting de bedrijfshal. De open en platte bedrijfsstructuur komt zo ook in het ontwerp van het kantoor naar voren.

Zoals al genoemd zijn de materialen en kleurstellingen afwijkend van het reeds bestaande gebouw. Gekozen is om in plaats van een gladde donkere baksteen te kiezen voor een antraciete handvorm, wat een mooie tegenstelling vormt met het strakke stucwerk in het exterieur. Voor het interieur hebben is naast de harde zwarte en witte tinten, bamboe als materiaal toegevoegd om de warmte in het gebouw te brengen. Daarnaast  is met bijzondere verlichting en enkele karakteristieke meubelstukken een paar duidelijke accenten in het interieur gecreëerd.

 
 

 

ontwerp:

  • 2014

opgeleverd:

  • 2015

opdrachtgever:

  • Staay Food Group

aannemer:

  • Heembouw Roelofarendsveen