Winkelpand Getransformeerd

nieuwe vormen in een oude jas

Een winkelpand aan het Pijnackerplein is samengevoegd met de bovenwoning om zo een ruime gezinswoning te maken. De buitengevels van de woning uit 1897 worden gerenoveerd en teruggebracht naar de oorspronkelijke bouwstijl. De binnenzijde is helemaal opengetrokken, zodat alle verdiepingen met elkaar verbonden zijn en de lichtinval vanuit het dak de onderste verdieping bereikt. Een kenmerkende trap verbindt de verschillende niveaus.
De crux van wonen in winkels is het ontwerpen aan de juiste mate van privacy en openheid. De bewoners moeten kunnen wonen en de voorbijgangers moeten kunnen bewonderen. Door de woonkamer op de eerste verdieping is enerzijds de privésfeer gewaarborgd op deze verdieping, anderzijds is dit de beste plek om te genieten van het mooie uitzicht over het Pijnackerplein en de muziekkoepel.  De begane grond is ingericht als leefruimte met keuken in het midden en eettafel aan de tuinzijde, hier speelt het gezinsleven zich voornamelijk af. Planten en ook de (toekomstige) belettering van de oude winkelpui zorgen er op een subtiele manier voor dat er vanaf de straat niet direct tot in de achtertuin kan worden gekeken.
De wens om een historisch en beschermd stadsgezicht volledig te isoleren en geschikt te maken voor  bewoning in 2018 met vloerverwarming, hr++ glas en grote open ruimten, vereist soms tegengestelde oplossingen. Een complete 0-op-de-meter woning zal teveel concessies moeten doen aan het aangezicht, maar volledig in oude stijl herstellen voldoet niet aan de wensen en eisen van een gezinswoning van deze tijd. Dat betekent dat elke overweging langs twee latten wordt gelegd.

ontwerp:

  • 2016

opgeleverd:

  • 2017

opdrachtgevers:

  • particulier